top of page

Ernæring

Ernæring er vigtig i forhold til dysfagi. Mange der har vanskeligt ved at tygge og synke kommer til at spise ensidigt eller får simpelthen for lidt at spise. Når man kun spiser lidt er det ekstra vigtigt at være opmærksom på at få tilstrækkeligt protein og fedt. Rent faktisk skal småt spisende have 50% fedt i deres kost og 18% protein. Protein og fedt er med til at sikre, at vi ikke mister muskelmasse. Muskler og altså hvor stærke vi er, hænger tæt sammen med hvor meget vi kan klare i hverdagen.

Husk derfor at når man kun spiser lidt, så er det meget vigtigere at få kød, fisk, oste, ymer og varm chokolade med flødeskum end det er at få gulerødder, kartofler, rugbrød og rød saftevand.

På www.kostforum.dk finder du vejledning omkring, hvad kosten skal indeholde.

 

Konsistens
Mange, der oplever vanskeligheder med at tygge og synke får hjælp af at ændre konsistensen i maden. Mange oplever at det er muligt for dem at spise uden at få maden galt i halsen, hvis de får mad med en speciel konsistens. Nogle har brug for en helt findelt, ensartet kost – som vi kender det f.eks. fra en helt fin kartoffelmos. Andre kan spise mad, der er hakket – f.eks. farsretter osv. Nogle oplever også at der kun er få ting der er vanskeligt for dem at synke, det kan f.eks. være rugbrød. Det er meget individuelt hvilke vanskeligheder den enkelte oplever. Det er nødvendigt med en specifik undersøgelse for at sikre, at kosten fortsat bliver så varieret som muligt. En ergoterapeut vil typisk lave denne type undersøgelser.

thickenup_banner_dysfagi-275x100.png
211130_Fresubin_Thickened_banner_275x100_FINAL_page-0001.jpg
200924_FK_Thick_Easy_bannerann_275x100_r
bottom of page